Følg sportsdirektør Martin Giset på treningsleir i Tyskland @ 31 Oct 2015

Siden august har sportsdirektør Martin Giset oppholdt seg på et fram til nå ukjent sted i nord-vest Tyskland. I lys av landslagets nederlag i Donesk-open og fokus på prosjekt 2020 går den allerede svært erfarne spilleren i lære ved Dreieck-akademiet for stein, saks og papir i Aachen. Følg Martin «Sledgehammer» Gisets kamp for å hevde Norge og NFSSP i et hardt og urettferdig treningsmiljø.

#1 - «Hei bloggen»

Dette innlegget er den første kommunikasjonen med omverdenen som er blitt tillatt oss siden tre SSP-eksperter fra forskjellige land gikk av på Aachen jernbanestasjon i nord-vest Tyskland. De visste ikke hva de gikk til, annet enn at de i ryggsekken hadde et ansvar fra hjemlandet.

Deng Xi fra Bejiing har 15,3 millioner profesjonelle spillere som ikke kommer seg ut av stein-loop. John Fiston Smith fra Sør-afrika må heve nivået på gatespillet for å få ned volden og opp bevilgningene fra myndighetene. Også lille meg fra Norge, som vet at Prosjekt 2020 ikke har mange år igjen på å bli virkelighet. Vi skal nemlig være i mål i år 2020, derav navnet.

Vi ble møtt av professor Heil som straks satte oss i Renn-Und-Spiel (Run'n'play, for de som ikke er stive i tysk). Når vi var kommet fram til treningsleiren ved Drei-Länder-Eck ledet John Fiston overlegent, mens jeg var knapt 10 kast over Deng som åpenbart også er rammet av samme stein-loop som sine landsmenn. Tross utmattelsen, ble vi overveldet av ærefrykt ved å få trene på så historisk grunn.

rps 079 Gisets treningsopphold er en del av NFSSPs prosjekt 2020. FOTO: Michael Whitney.

Tre hærstyrker
Rent geografisk er Drei-Länder-Eck punktet hvor dagens Nederland, Tyskland og Belgia møtes. Og fram til 4. april 1848 var det nettopp bare det. Prøyssens økende militærmakt under Bismark, Nederlands sinne over tapet av Belgia knappe 18 år tidligere, Belgias behov for å hevde seg som ny nasjon blandet sammen med en generell uro i Europa, var en eksplosiv blanding.

Som europeiske hærer alltid har gjort, møtes de tre hærstyrkene ved dette punktet, fast bestemt på å løse konflikten på gamlemåten. Men den belgiske militærlegen Van-Houtton (1802-1865) var en moderne mann, og fremmet forslaget om en tremanns-gambit 100 for å avgjøre slaget. Så sagt, så gjort.

Kampens fulle resultat står meislet inn i en stålplate i sovesalen vår. Bismarck vant med en serie primitive Rockslides, som slo ut Nederlands mange papercuts og Belgias Cut'n'Crash med en smal margin. Belgia fikk bestå, og Bismarck gikk med på en fredsavtale. Krigen var over før et eneste skudd var avfyrt. Det er ironisk at et hellig sted for fredelig konfliktløsning senere skulle være vitne til så mye av det diametrale motsatte.


Her ble 3-manns, gambit-100 spilt. Monumentet ble satt opp ved 100-årsjubileumet av amerikanske okkupasjonsstyrker. I bakgrunnen ser vi professor Doncker.

Lært mer enn ti år i Norge
Siden den dagen har jeg lært mer SSP-teori enn jeg har gjort som 10 år i NFSSP. Men tro ikke at teori er nok til å gjøre deg til en bedre spiller alene! Så langt har vi blitt drillet av professor Doncker i diskret/kontinuerlig-SSP-analyse. Det vil si at man veksler mellom å analysere stein, saks og papir som kast for seg, til å se på hvert kast som en kombinasjon av disse tre med en dominerende part.

Over lange serier kan man gjennom Fourier-transformasjoner utledede disse som tre faser, R, S, og P som veksler. Målet er å kunne generalisere disse ned til også gjelde en vanlig match.


Grafisk framstilling av R, S, P analyse. N står for nøytral.

Tips til NM
Jeg er kanskje en enkel Sportsdirektør og Sjefspsykolog fra Hedmarken, men jeg har liten tro på at disse akademiske øvelsene kan og vil hjelpe oss mot prosjekt 2020. Langt mindre hjelpe deg mot NM på Blå 5. desember.

Derfor vil jeg avslutte med et tips til alle nye spillere, nemlig To-Tre-takter'n: Det er en utmerket strategi for lengre gambits eller matcher hvor du kommer opp i mirrorplay.

Strategien er kast-uavhengig, dvs. denne kan gjennomføres med både stein, saks og papir. Det du gjør er å åpne med to repetisjoner, eksempelvis stein-stein for så å veksle til TRE repetisjoner til for eksempel saks-saks-saks. Så tilbake til to. Pass på, denne strategien er en one-off, altså skal ikke kobles i serier i ekstremt lange gambits. Mekanikken ligger i at motstanderen etter de første kastene vil tro du vil kaste to i neste runde (hvor du kaster tre). Deretter vil han/hun tro at du kommer til å kaste tre, men da er du igjen nede på to! Full forvirring!

Det er var det, Sportsdirektøren takker av for nå.

Martin «Sledgehammer» Giset, Aachen, 31.10.15