I 2015 kaster vi for fred @ 15 Oct 2015
Stein, saks, papir er en fredelig måte å løse konflikter på. Og er det noe verden trenger mer av nå, er det fred.

I år er det 10 år siden NM i stein, saks, papir ble arrangert for første gang. På de ti årene har det skjedd mye. Ikke alt har vært av det positive slaget.

Vi har blant annet opplevd sportslig misbruk. Vi har opplevd at sentrale aktører i det internasjonale stein, saks, papir- miljøet har gått bort, og i 2009 rammet finanskrisa forbundet med full tyngde.

Samtidig har vi kåret åtte nye Norgesmestre (ni, hvis man inkluderer Norges første online-mester) - vi har brakt sporten til Nord-Norge, og vi har hevdet oss sterkt i VM flere år på rad.

– Det norske miljøet er i verdenstoppen, sa Graham Walker – en grunnleggerne av The World Rock Paper Scissors Society, under et intervju på Svalbard i 2007.

Og akkurat det har ikke endret seg på alle disse årene. Vi er stolte av det norske stein, saks, papir-miljøet og proffutøverne våre, og vil fortsette å jobbe målrettet for å få en norsk verdensmester innen år 2020.


Papir mot papir. Fra VM i Toronto i 2004. FOTO: Geir Arne Brevik.

Kjenner på et ansvar

Heller ikke det norske stein, saks, papir-miljøet er laget av stein, og er upåvirket av hendelsene vi ser i verden nå. Europa står blant annet overfor den største flyktningstrømmen siden andre verdenskrig.

Stein, saks, papir er ikke bare en rekreasjonsform, et beslutningsverktøy og en sport – det er først og fremst en fredelig måte å løse konflikter på. Og er det noe verden trenger mer av nå, er det nettopp fred.

Som representant for verdens største folkesport kjenner vi slik sett på et ansvar fordi vi mener stein, saks, papir symboliserer noe som er større enn oss selv. I 2015 kaster vi derfor for fred.

Gratis å delta

NM i stein, saks, papir har alltid vært et åpent og inkluderende arrangement – også for de mindre bemidlede, med gratis inngang og deltakerregistrering.

Årets NM er intet unntak. Det vil være gratis å delta, men deltakere oppfordres imidlertid til å gi en valgfri donasjon ved oppmøte på NM-arenaen, som uavkortet går til en veldedig organisasjon som jobber med fredsbevarende arbeid.

Ryan Smith fra The Toledo Blade intervjuer medlemmer fra Legion of the Red Fist under VM i Toronto i 2004. FOTO: Geir Arne Brevik.

Drevet på dugnad

Norsk forbund for stein, saks, papir har aldri vært drevet av økonomiske interesser. Både dette og det tidligere styret har brukt av sin fritid for å fremme stein, saks, papir-spill i Norge. Slik skal det være, og slik vil det alltid være så lenge NFSSP eksisterer.

For å få gjennomført årets NM, er vi derfor avhengige av frivillige. Vil du være med å lage folkefest i Oslo 5. desember? Ta kontakt med oss på steinsakspapir@nfssp.no.

Også interesserte sponsorer oppfordres til å ta kontakt. Et NM koster ikke mye, men NFSSP er avhengig av å få dekt utgiftene sine. Vi ønsker samtidig at et eventuelt overskudd fra sponsor-samarbeidet går til samme gode formål som nevnt over.

Flere detaljer rundt årets NM kommer om kort tid.

Med ønske om godt spill,
Styret i Norsk forbund for stein, saks, papir


Et tilbakeblikk på historiens første NM i stein, saks, papir.