– Skammelig forsøk på kommersielt kupp av folkesport @ 27 Dec 2017
Siden 2004 har Norsk forbund for stein, saks og papir (NFSSP) kåret den aller beste stein, saks og papir (SSP)-spilleren i Norge. Noen ganger i samarbeid eksterne aktører, men alltid på dugnad og alltid med sporten og spillernes opplevelse i fokus.

Når Unibet nå forsøker å profitere på det arbeidet frivillige har lagt ned gjennom mer enn ti år, er det noe forbundet reagerer kraftig på, sier sportdirektør Martin Giset.

– Sjokkerende og skuffende og et skammelig forsøk på kommersielt kupp av folkelig sport, konstaterer Giset.

– Stein, saks, papir er en folkekjær sport som skal kunne spilles av alle - også de mindre økonomisk bemidlede. Da er det trist at stein, saks, papir skal bli assosiert med et selskap som benytter seg av skatteparadis og som profitterer på folks spilleavhengighet.

Norsk forbund for stein, saks, papir, som er anerkjent av The World Rock Paper Scissors Society og som i over 10 år har arrangert offisielle mesterskap i Norge, reagerer på at vår folkekjære sport benyttes til økonomisk profitt, fortsetter han.

– Unibets mesterskap har ingen støtte i miljøet
Bakgrunnen er at Unibet nå kjører sin egen online-turnering, tross protester fra NFSSP. Forbundet ble spurt om muligheten for et samarbeid. Giset i NFSSP sier et slikt samarbeid er uaktuelt.

– Det aller meste av stein, saks, papir-spill er noe NFSSP ønsker velkommen. Men Unibets virksomhet er på ingen måte forenelig med sportens idealer, sier Giset.

– Stein, saks og papir handler om å kaste den hardeste stein og den skarpeste saksen, men alltid ha respekt og forståelse når man velger å takke nei til en kamp. Stein, saks, papir handler om det ultimate rettferdige spillet – alle er like ovenfor De Tre Tegn.

– Men Unibet tjener på sin side store penger på å holde mennesker avhengig av et spill som er rigget for at spilleren i det lange løp er dømt til å tape.

At store, kommersielle aktører forsøker å kuppe folkelig initiativ for i siste instans tjene mer penger selv, er ikke noe nytt. Greit er det likevel ikke, og det er viktig for NFSSP å markere at Unibet sitt mesterskap overhodet ikke har noen støtte fra SSP-miljøet, avslutter sportsdirektør Martin Giset.


Martin Giset er sportsdirektør i NFSSP.